Kto sme? A o čo sa snažíme v rodných Košiciach?

BØLGE. je tu s vami už nejaký ten deň, avšak doteraz ešte nebola spoločná príležitosť vám priblížiť kto sme a o čo sa snažíme. V prvom rade sme mladí ľudia, ktorí majú radi Košice a majú svoje sny, ako každý iný človek. Aj keď je každý z nás iný, máme jednu dôležitú spoločnú vlastnosť. Veríme že aj Košice raz dobehnú väčšie metropoly a výberová káva nebude len ťažko doceniteľným artiklom. Každý člen tímu priniesol niečo svoje. Jakub a Dominik priniesli mladícku dravosť, entuziazmus a množstvo nových nápadov. Toľko vecí, čo chalani navymýšľali za ten čas, som nepočul za celý rok. Paťka, ktorá s nami bude iba do konca roka, priniesla nový pohľad na svet, inšpirácie z jej novej prevádzky, ktorá snáď zazrie svetlo sveta budúci rok. A ja? Ťažko písať niečo o sebe, niekedy mám pocit, že chalani majú také množstvo energie ako ja pred 2-3 rokmi. Snažím sa im ukázať cestu v zlepšovaní sa. Tak ako sa ja učím od lepších baristov. Dúfam, že sa mi to darí. Mám za sebou rok ako nijaký iný predtým. Spoznal som množstvo nových ľudí, precestoval a spoznal nové kávové miesta.

Práca baristu nie je iba prísť do práce, urobiť zopár káv a večer zhasnúť.  Pri výberovej káve je veľmi dôležitá výsledná chuť, preto nastavenie mlyncov musí byť samozrejmosť. Nie je umenie podať pre-extrahovanú kávu, umenie je priznať si, že to nie je v poriadku a urobiť ďalšiu šálku. Ak z určitej kávy nedostaneme to, čo by sme mali dostať, tým pádom maríme niečo, na čom záleží a o čo sa snaží celá tretia kávová vlna. Práca farmárov a práca pražiarov. Zlá káva vám vie pokaziť doobedie, avšak dobrú kávu si človek zapamätá. Tak ako som si zapamätal výnimočný filter v Londýne v pražiarni Workshop, alebo jednu z najlepších filtrovaných káv cez kalitu v Budapešti v Budapest Baristas. Ďalšou možnosťou je spríjemniť pitie kávy a pokecať s baristom. Ako napríklad s Marošom zo Sweet Beans v Bratislave, alebo Robom zo Street Cafe v Žiline.

 

Svet výberovej kávy je širokospektrálny, každý si v ňom nájde to svoje, stačí iba hľadať.

A verte mi, pitie výberovej kávy nie je len nejaký moderný typ „ hipsterčiny“ pri ktorej sa bradatý barista snaží  pripraviť vám „nejaké“ espresso, ktoré je však acídne, a vy ani neviete prečo. V BØLGE. sa snažíme priblížiť kávu, ktorá je svojím spôsobom iná, minimálne v našich končinách. Snažíme sa ukázať, že aj na Slovensku máme veľmi kvalitné pražiarne výberovej kávy resp. ich porovnávať s renomovanými pražiarňami zo sveta.

Končí sa rok 2018, rok plný množstva kávových zážitkov ako bolo 3.miesto na Majstrovstvách SR v aeropresse, prvý festival výberovej kávy v Košiciach – Čierny deň, ktorý sme organizovali, alebo účasť v semifinále Majstrovstiev SR v brewers.

Koncept BØLGE. vznikol už dávnejšie, avšak bez vás zákazníkov a ľudí ktorí veria prínosu výberovej kávy by to bolo ťažké. Košice sú krásne mesto zaslúžia si mať kvalitne pripravenú výberovú kávu. BØLGE. bolo, je a bude tu s vami aj budúci rok. Tešíme sa na vás s množstvom nových nápadov a vylepšení ktoré plánujeme.

Matúš.

 

 

 

 

Podeľte sa o svoje myšlienky