Kávová scéna na Slovensku- pražiarne

O tom ako napreduje naša kávová scéna som už čo – to popísal. V dnešných riadkoch by som chcel spomenúť, že aj na Slovensku máme pražiarne, ktoré sa pomaličky dajú porovnávať s európskymi špičkovými pražiarňami výberovej kávy. Možno, že sme iba malé Slovensko, ale naša káva začína čoraz častejšie prekračovať hranice. Minimálne tie kávové.
Za posledné tri roky som mal možnosť spolupracovať s viacerými slovenskými pražiarňami, ochutnal som kávy tej najvyššej kvality. Objavil množstvo nových chutí a spoznal ľudí, ktorí tým doslova žijú. Človek precestuje veľa krajín, ochutná množstvo káv, ale to poznanie, že aj na Slovensku máme niečo svetové, je priam úžasné. Toto je výber pražiarní, ktoré si proste nemôžeš nechať ujsť.

Diamond´s roastery

Táto ešte stále mladá pražiareň z Dunajskej Lužnej prišla iba nedávno na slovenskú kávovú scénu, avšak ihneď sa zaradila medzi tie najlepšie na trhu. Tomáš pracuje s aktuálnym zberom a čerstvé a kvalitné kávové zrno je pre neho to najdôležitejšie. Preto ich vyberá čo najdôkladnejšie. Tento rok sa môžeme tešiť na upgrade technológii či priestorov. A v neposlednom rade aj nové kávy, ktoré prídu čoskoro na trh. Ako sám povedal, bol to krásny pocit keď si farmár Manolo Muralles z Guatemaly pozrel fotky na internete a videl ako ľudom na Slovensku jeho káva chutí.

IMG_7836

IMG_7685

Illimité

Pražiareň, ktorá bola založená v roku 2014, avšak svojím prístupom je naozajstný unikát. Svojím vlastným prístupom posúvajú hranice výberovej kávy na úplne inú úroveň. Pracujú vždy s aktuálnym zberom, v menších micro alebo nano-lotoch, podporujú malých farmárov a veľký dôraz kladú na životné prostredie. Uprednostnenie kvality nad kvantitou, niekedy aj na úkor ziskov je v dnešnej dobe jedinečnosť. A takto môžete ochutnať kávu Illimité napríklad aj v popredných kaviarniach v Poľsku, Rakúsku alebo Česku.

IMG_20170619_081121

IMG_20171111_071402

Bean Up

Maličká pražiareň z Nitry si ide svojou vlastnou cestou. Jej snahou je mať čo najviac káv priamo od farmárov a tým pádom podporovať ľudí, ktorí kávu pestujú a neustále sa o ňu starajú. V ponuke väčšinou micro alebo nano loty z Ameriky alebo Afriky so širokou škálou chutí. Pri objednávkach vždy profesionálny prístup a za tie roky pravidelná vysoká úroveň praženia dostáva túto pražiareň na vysoký stupeň nielen na Slovensku.

IMG_20160926_065340

IMG_20170808_181228

Concept

Založiť kaviareň s vlastnou pražiarňou nie je jednoduché. Avšak, hneď v priebehu prvého roku sa zaradiť medzi špičku s výberovou kávou je umenie. V Piešťanoch to dokázali. Dokázali naučiť ľudí, že káva nemusí byť horká a tmavo pražená. Na Slovensku je to tá ťažšia cesta, ale ak človek verí tomu čo robí, musí to dopadnúť dobre. V ponuke kávy z Afriky a Ameriky, ktoré sa menia každé 2-3 mesiace.

IMG_7988IMG_20161020_113240

Určite odporúčam vyskúšať aj bratislavskú pražiareň Goriffee, ktorá ponúka výberové kávy z rôznych kútov sveta a za tie roky si našla svojich verných a spokojných zákazníkov.

IMG_20170824_102444

Green Plantation z Komárna, ktorá v podstate začala na Slovensku takú malú-veľkú kávovú revolúcii, Vám nemusím ani predstavovať. Boli to práve oni, ktorí u nás spopularizovali výberovú kávu, a v najbližšom období sa budeme môcť tešiť na kávu z ich vlastnej farmy z Brazílie.

IMG_20160930_084007

Tento rok príde na slovenskú kávovú scénu nová pražiareň výberovej kávy- Spaceship roastery. Som rád že si na mňa spoluzakladateľ Matej našiel čas a porozprávali sme sa o ich plánoch do budúcnosti.

 Ako to celé začalo a čo bolo impulzom založiť pražiareň kávy?

U mňa to začalo na jeseň roku 2015, kedy som prvýkrát ochutnal výberovú kávu. Už si
nepamätám, čo to presne bolo, ale pripravoval mi ju aktuálny majster Slovenska v aeropresse, Dušan. Úplne ma to uchvátilo, pretože dovtedy som kávu vôbec nepil, proste mi nechutila. Toto bol zážitok z úplne iného súdka a začal som skúmať svet výberovej kávy. Impulzom pre založenie vlastnej pražiarne bola myšlienka zveľaďovania kávovej kultúry a zvýšenie povedomia a popularity výberovej kávy medzi bežnými ľuďmi. Fascinuje nás, koľko faktorov vplýva na finálnu chuť kávy; od jej pôvodu a spracovania, cez praženie až po prípravu samotného nápoja.

 S čím prichádzate na trh? Čím bude vaša káva iná?

Každá pražiareň sa snaží priniesť na trh kvalitnú kávu a my nie sme výnimkou. Okrem
precízneho výberu a praženia našich káv sa snažíme dbať na životné prostredie a hlavne
edukovať ľudí o nekonečnom kávovom vesmíre.

Kedy by sme mohli prvý krát ochutnať výberovú kávu Spaceship roastery?

Zakladanie pražiarne nie je jednoduchý proces. Nechceme nič uponáhľať na úkor kvality
našej kávy. Neskôr budeme robiť pravidelné cuppingy a ochutnávky. Viac sa už dozviete na našich sociálnych sieťach. Veríme, že prvé balíky uzrú svetlo sveta už čoskoro.

Ako vnímate kávovú kultúru na Slovensku?

Kávová kultúra na Slovensku je veľmi rôznorodá. Stále cítime veľký vplyv instantných
a zalievaných káv, ľudia si ale pomaly začínajú na výberovú kávu zvykať. Mimo hlavného mesta je ale nedostatok kaviarní, kde by si takúto kávu mohli vychutnať.
Počet pražiarní a kaviarní, ktoré ponúkajú výberovú kávu ale postupne narastá. Ľudia sa
začínajú o kávu viac zaujímať, a to nás veľmi teší. Rozvoju kultúry veľmi pomáha aj vznik rôznych kávových festivalov, akcií či blogov ako je aj ten tvoj.

 

spaceship plecháčikIMG_5169

Zdroj Spaceship roastery

 

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a prajem veľa úspechov! 🙂

Matúš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *