Prečo práve Škandinávia a Koppi je ❤

Koľkí z Vás už niekedy premýšľali o tom ako nás ovplyvňujú spomienky z detstva? U mňa je to nadšenie zo škandinávskej kultúry, ktoré mám už od útleho detstva. Je spojené s mnohými návštevami Dánska, ale aj Švédska, či Nórska. Škandinávsky štýl mi vyhovuje svojou jednoduchosťou, čestnosťou, otvorenosťou,  inovatívnosťou, ale aj vysokou kvalitou. Prenesením do kávovej terminológie sa dostaneme medzi najlepšie pražiarne výberovej kávy, ktoré preferujú svetlejší, modernejší štýl praženia a veľmi obľúbený štýl filtrovanej kávy.

Jednou z mojich najobľúbenejších zahraničných pražiarní je Koppi z Helsingborgu zo Švédska. Je iba málo európskych pražiarní, ktoré majú taký vplyv na európsku kávovú scénu. Či už technikou praženia, rôznorodosťou káv (pri nej sa dnes trošku zastavím) ale aj dizajnom a marketingovou aktivitou. Pri objednávaní káv, sú pre mňa najdôležitejšie kvalita kávy, dostupnosť a v neposlednom rade aj osobný prístup. Ak vidíš spätnú väzbu, že ti pražiar poďakuje, prepošle vzorky, alebo rôzne prezentačné materiály, je to vždy veľké plus. V tomto možno nadväzujem na môj predošlý článok, prečo práve tie spomínané slovenské pražiarne sú pre mňa tie naj.

IMG_8123

Ale späť ku Koppi. Zakladatelia Anna a Charles sú švédski baristi roku 2005, resp. 2006 a ich hlavným charakteristickým znakom je priama väzba na farmárov, z čoho pramení vybudovanie si priateľských vzťahov v krajinách, kde sa daná káva pestuje. V ich ponuke prevažujú kávy z Kolumbie, Kostariky, ale aj Etiópie, či Kene. Nedajú dopustiť na  kvalitu  kávových zŕn a je pre nich dôležitý čestný prístup ku káve. Neraz máte na výber 3 či 4 kávy z jednej krajiny, avšak chuťovo a spracovaním úplne iné. Radi taktiež experimentujú s novými metódami spracovania kávy. Stačí ochutnať a pochopíte! 🙂

IMG_8113

Colombia Los Alpes organic vs. Colombia El Tosoro

Pokiaľ obľubujete lesné ovocie a čokoládu, prvá menovaná bude ako stvorená pre Vás. V Kolumbii El Tosoro prevládajú ovocné tóny a mango, celkom prekvapujúco jedna z najviac ovocných juhoamerických káv čo som vyskúšal. A to je to najkrajšie pri výberovej káve. Jej rôznorodosť chutí, ktorú by ste pri komoditnej káve hľadali len márne.

 

IMG_20170812_164127Kenya Kaguyu- citrusové tóny s dochuťou broskýň

IMG_20171123_080655Ethiopia Nano Challa, jedna z mojich najobľúbenejších, plná citrusových tónov a dochuťou čierneho čaju.

20171129152157_IMG_7540

Costarica Santa Rosa 1900- spracovaná experimentálnou metódou reposado, plná marcipánu a čokoládyIMG_20170130_071031

A na záver január 2017 a moja prvá skúsenosť s touto pražiarňou v podobe Colombie El Triunfo # 3. Nezabuduteľná dochuť jahodového džemu!

A aby toho nebolo málo, kolaborácia Koppi a pivovaru Mikkeller v podobe Coffee IPA, kde bola použitá práve Ethiopia Nano Challa. Aróma ovocná, nachmelená. V chuti čajové tóny, karamel a citrusové plody.

IMG_8120

Matúš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *